Ny fysioterapeut - håll tummarna!

Jag lyckades ju paja ryggen igen när vi la råspont på taket för ett par månader sedan. Den akuta smärtan gick över ganska så fort, men efter det har det inte velat ge med sig helt. Det här med att konstant ha ont är ingen höjdare. Jag har inte kunnat rida ordentligt heller, att sitta ned har varit omöjligt så det har varit lättridning i traven och fältsits i galoppen. Och släppa tyglarna och säga ptroo för att sakta av... Ringde till motions- och idrottsskadeenheten för att höra om man kunde få hjälp via dem i och med att det är ridningen som ställer till det för mig nu. Men nej, i och med att jag redan var inskriven på Rörelse och Hälsa var det dit jag skulle gå. Hon jag pratade med tipsade dock om en tjej som var både fysioterapeut och dressyrtränare som de hade hänvisat patienter till tidigare. Men privat då såklart och inte via landstinget. Sagt och gjort, bokade in tid hos henne förrförra veckan. Det räckte med att hoppa upp på hästen och rida några steg så såg hon att jag var väldigt smärthämmad i mitt rörelsemönster i sadeln. Satt stel som en pinne och följde inte med hästen i rörelserna över huvud taget. Red totalt i mindre än 15 minuter, fick rida alla gångarter och säga vad som funkade och inte. Sedan hoppade hon upp och kände på honom. Han lägger över mig till höger, vilket innebär att jag spänner mig i hela höger sida och skjuter över höften till vänster för att kompensera. Sen är frågan vad som är hönan och vad som är ägget... Jag behöver i alla fall träna betydligt mer rörlighet och mindre styrka än vad jag gjort nu. Plus att försöka få hästen mer liksidig och inte stå emot när jag ställer/böjer honom för att undvika att spänna höger ben. Lättare sagt än gjort.. 
Vi bokade i alla fall in en ny tid en vecka senare, men utan häst den här gången. Så jag var där i onsdags och gick genom ett träningsschema innehållande ett gäng rörlighets- och stretchövningar. Det var särskilt en övning som var väldigt talande om hur stel jag var. Skulle sitta på golvet med benen isär och luta mig framåt med rak rygg. Jag skojar inte när jag säger att jag inte fick fram ryggen en enda centimeter. Var snarare lite bakåtlutad till och med. Stel som ett kylskåp - minst sagt! 
Nu har jag följt mitt program i snart en vecka och jag känner redan stor skillnad. Det tar inte emot alls lika mycket i stretchövningarna och jag kommer betydligt längre än i början. Bifogar en jätteful bild på hur långt jag kom ned i början jämfört med nu. Det är ett tag kvar innan jag kan lägga pannan i golvet 😆
 
 
Jag har haft ridförbud förra veckan, men satt upp för första gången idag. Ska bara skritta i någon vecka framöver och träna på att vara följsam. Det är ju rätt konstigt hur man funderar när man fokuserar på saker som man tagit som självklara tidigare. Hur mycket ska jag egentligen gunga med hästen? Hur gjorde jag innan jag fick ont? Hur satt jag när jag var stel? Jag insåg även att jag satt och väntade på att det skulle göra ont i varje steg han tog, inte konstigt att jag omedvetet spänt mig tidigare och blivit orörlig. 
Det är svårt att säga om det gjort något mot smärtan än så länge. Jag har inte lika ont nu, men det kan ju också bero på att jag inte suttit i sadeln på snart en vecka. 
 

Lite uppdatering

Vi har faktiskt varit väldigt produktiva den här helgen. Dels har vi varit i städartagen, Björn storstädade hönshuset medan jag högtryckstvättade hästtransporten, dessutom tog vi en vända till återvinningen med en (över)full kärra. Vi fick faktiskt bort det mesta skräpet på baksidan av stallet, dock har det redan hunnit fyllas på med nytt...
Vi tog även tag i att göra dörrhålen in till sadelkammaren och verkstaden någon centimeter högre, det blev en liten miss vid murningen så de blev lite för låga för att dörrkarmarna ska få plats. Nu ska förhoppningsvis putsarna komma i veckan och göra klart smygarna så då tänkte vi att det var bäst att fixa klart det innan, ifall vi lyckades göra sönder putsen. Men vi klarade oss faktiskt utan att göra någon större åverkan än planerat.
Dessutom har jag fixat tränshängare och satt upp dessa. Och på vägen hem från återvinningen tog vi vägen förbi bygghandeln och köpte råspont för att kunna göra hyllplan. Tror inte det är en enda gång vi kommit hem från återvinningen med en tom släpkärra.... Så de har jag också sågat till och målat, och igår kväll i skenet av en bygglampa kom dem upp. Hade beställt smideskonsoller sedan tidigare att ha dem på. Och det blev himla snyggt om jag får säga det själv :)
 
Det var lite svårt att få snygga bilder i mörkret, men så här ser det ut. Någon som har bra förslag på hur vi ska lösa belysningen här inne? Funderar på om man kan sätta ledslingor utefter takbjälkarna, vilket borde ge en ganska jämn belysning. Det är ju rätt lågt i tak så man vill inte ha något som hänger ned.
 
 
 
Plåtslagaren var ute och la klart takplåten igår. Han har även mätt för plåten som ska vara mot ladan så den och vindskiveplåten kommer förhoppningsvis upp nästa helg. Sen får vi se om han hinner med takluckan också, han skulle försöka hinna tillverka den plåten i veckan i alla fall.
 
 

Fyra hela väggar

Hej hopp! 
Nu har vi äntligen fyra hela väggar på stallet. Putsarna blev klara med allt utom smygarna på ytterväggarna för ett par veckor sedan, så vi har ägnat de senaste helgerna åt att sätta panel på gavelspetsen. Jag tog ledigt från jobbet torsdag-fredag förra veckan för att hinna åka och handla material, plus måla all panel samt undersidan på takutsprången. På lördagen fick vi hjälp av Björns föräldrar, Åke hjälpte till att sätta fotlåda samt panel och Kristina krattade löv i trädgården. Och hon i sin tur hade god hjälp (stjälp) av Leyton och hönsen... På söndagen fortsatte vi med panelen tills jag insåg att jag räknat fel (har ni hört den förut) och att vi inte hade brädor så det räckte. Vilket innebar en ny tur till bygghandeln och en ny omgång målarfärg. Men igår fick vi äntligen upp det sista! Idag har vi satt vindskivor och fotbrädor, mer hann vi inte med. Vilken skillnad det är på vad man hinner med så här års jämfört med i somras. Nu finns det ju inte en chans att hinna göra något efter jobbet, och även helgerna blir flera timmar kortare. Blä för vintertid! Dock kanske Björn uppskattar det lite, slippa bygga fram till klockan 9 på kvällen ;) Vi har även hunnit med en tur hem till Lidköping för att fira yngsta lillebrorsan som fyllde 30 år, och i helgen var vi barnvakter åt Sigge och Sonja. Vilket definitivt var en win-win eftersom vi fick bygghjälp av Johan och lunchservering av Åsa idag när de kom för att hämta barnen. 
 
Även plåtslagaren har varit här och fixat lite. Hängrännor och fotplåtar är uppe, liksom halva taket och alla fönsterbleck. Nästa helg hoppades han kunna lägga resten av taket, sedan är det bara takluckan kvar som behöver kläs in. Och grävaren hoppades att han skulle hinna komma framöver och gräva ut takavvattningen i diket så vi kan koppla på stuprören. Så det händer lite i alla fall, 
 
Försökte få lite bättre bilder hur det ser ut invändigt. 
 
 
Panelen på g! 
 
Nästan klara, Björn klipper bort överflödig takpapp. 
 
Klart! Notera Björns fina stuprör i plast...