Innertak och nedblåsta träd

Hej på er! Dags för lite uppdatering igen. Jag förstår som vanligt inte var veckorna tar vägen. Insåg igår att vi jobbat tre veckor efter julledigheten och inte två som jag hade fått för mig. Men det blir väl så när det är fullt upp både på jobbet och här hemma.
Vi fick i alla fall äntligen skivorna till innertaket för två veckor sedan, så det är vad de senaste två helgerna har ägnats åt. Det har faktiskt gått över förväntan, de var smidigare att jobba med än vad vi trodde.
 
Så här ser det ut nu. Eller ja, Björn har hunnit att klä in sidorna mot takluckan med papp dessutom, så nu är det klart för plåtslagaren att komma och klä in dem med plåt, sedan kan vi äntligen installera luckan.
 
 
 
Jag var i valet och kvalet om jag skulle köpa vita eller naturfärgade skivor, men det slutade med naturfärgade. Dels för att det blev några tusenlappar billigare och dels för att jag tänker att de är mer förlåtande i färgen. Ett stall lär ju inte hålla sig dammfritt så länge liksom så risken är att de vita blir gulbruna till slut ändå. Är ändå nöjd med mitt val då limträbalkarna ska målas i samma färg som boxväggarna sedan. Har inte bestämt mig exakt vilken kulör än, men det blir åt det bruna hållet så det kommer förhoppningsvis att matcha bra med taket då också.
 
Nästa projekt blir att regla upp en innervägg uppe på logen och sätta skivor hela vägen upp. Sedan är det mer eller mindre bara att vänta på målartemperaturer. Det känns helt sjukt att vi äntligen kommit så här långt. Det som är kvar för oss att göra sedan är att måla innerväggar, samt måla och sätta upp lister runt om när det är klart. När innerväggarna är målade kan vi även sätta upp boxinredningen (som måste målas först) och installera dörrarna. Och när dörrarna är inne så kan vi putsa väggen mot stallet i sadelkammaren. Så det är mycket som är beroende av att annat ska vara klart innan det går att göra. Sedan ska utsidan målas och det ska fixas på baksidan, men det behöver ju inte vara klart för att hästarna ska kunna flytta in.
Dessutom ska vi ha ut elekriker och rörmockare för att dra el och vatten, men även där vill vi ha målat innan för att det ska bli smidigare. Samt att Mattias måste gräva för vattnet. Han har grävt klart för takavvattningen och vattnet ligger med fram till parkeringen. Sen ska det grävas bort till gamla hundgården där vi kan koppla på oss på vattnet som går in till huset.
 
Vi har rensat lite inne i verkstaden och fått in snickarbänken Björn fick av en kollega. Så det är väggen bakom den som ska reglas högre upp och sen sättas skivor på.
 
De senaste veckorna har det blåst en del här, liksom i övriga landet. Malik verkar ha ställt till det en del runt omkring, men här hemma har vi klarat oss med ett par trädtoppar som gått av bara, än så länge i alla fall. Däremot ramlade ett par träd förra helgen, dels en gammal halvdöd gran uppe hos sommarstugan. Det hade lagt sig mot ett annat träd så de lyckades dra ner det utan att få några skador på uthuset.
 
Och "äntligen" ramlade den gamla granen som stått i hörnet av vår beteshage. Grannen gissar att den var en bit över hundra år, den levde när vi flyttade hit, men klarade inte torkan 2018. Vi har inte riktigt vetat om den stått på vår mark eller på hönseriets, men troligtvis på hönseriets. De är inte så lätta att ha att göra med och tar inte hand om sina träd, inte ens de barkborreangripna, så det har bara varit att vänta på att den ska ramla och hoppas på det bästa. Och den ramlade så bra det bara kunde bli. Rakt in i deras skog, så varken vägen eller hagen blev drabbade.
 
Bjuder på en bild från i fredags. Det är inte direkt så att man tror att det är slutet på januari, snarare fram i vår någon gång.
 

Snart tillbaks till vardagen

Och vips så var 2,5 veckors ledighet till ända. Som vanligt har det gått alldeles för fort, men det har ändå varit väldigt skönt att haft lite ordentlig tid att lägga på bygget. Man märker vad lite man hinner när man bara har helgerna att fixa på, och då kanske man vill hinna göra något annat än att bygga på stall dessutom.
 
Som jag misstänkte så fick vi aldrig något innertak levererat under ledigheten, DHL var visst överbelastade under julen. Jag har blivit lovad att det ska komma nu i veckan, så jag hoppas det stämmer. Vi fick planera om, så istället har vi målat och satt upp panel på gavlarna. Vilket ju också behövde göras så ingen större skada skedd. Det mesta är i alla fall förberett för att sätta taket när det väl kommer, det är lite skruvar och tejp kvar bara som jag tänkte fixa i veckan.
 
 
Bjuder på en liten rundvandring på hur det ser ut för tillfället.
 
Vi fick ju dessutom lite ordentligt med snö häromdagen, till djurens (mja, kanske inte katterna och hönsens) stora förtjusning. Så utöver att bygga har vi ägnat oss åt snögalopp och skidåkning. Inte fy skam måste jag säga :)
 
 
 

Gott nytt år!

God fortsättning och gott nytt år! Hoppas ni haft ett bra firande. Vi var hemma i Lidköping över jul, först träffade vi syskonbarnen på torsdagen och hade lite julklappsutdelning med dem innan de åkte vidare till sin mamma för att fira jul. Brorsan hade lämnat av dem hos mamma och pappa när han åkte till jobbet på morgonen. När vi sedan kom på eftermiddagen så var vi väldigt efterlängtade. Eller ja, den fyrbenta av oss i alla fall, vi andra två var inte lika viktiga. På julafton var det "bara" vår familj, vilket ändå blir 10 stycken, och sedan kom farmor också på juldagen. Mycket folk med andra ord, vi som knappt träffat en kotte den senaste tiden. Lyckades som vanligt inte ta några bilder förutom en film på när Leyton öppnade sitt paket. Han var lite orolig att barnen skulle ta hans present så det var bäst att gå iväg med det...
 
 
Nyår blev istället väldigt lugnt. Planen var att vi skulle träffat Björns föräldrar på dagen, men eftersom de inte var riktigt krya så stannade vi hemma. Lagade god mat, drack bubbel och gick och la oss innan tolvslaget. Japp, pensionärsvarning på oss! Fast vi vaknade faktiskt när de började skjuta raketer, så vi kan nästan säga att vi firade in det nya året :)
 
Jag fortsätter att ta det väldigt lugnt med ridningen. Har börjat trava och galoppera lite, max fem minuter totalt än så länge, utöver mina 15 minuters skritt och det har faktiskt fungerat bra. Vi har ganska många diskussioner om gångartsval dock, Spirith håller inte riktigt med mig när jag tycker att vi ska skritta... Tur jag har Linda som kan motionera honom lite mer så han får springa av sig ibland i alla fall.
 
Det går framåt på byggfronten också. Vi håller på och förbereder för att sätta innertak, ångbromsen är uppe och vi har kommit halvvägs med glespanelen. Jag beställde skivorna till innertaket i början av december och fick informationen att de skulle skickas i mellandagarna. Har dock inte hört något än så börjar bli lite orolig att de inte hinner komma den här veckan. Hade varit skönt att få upp allt nu när vi är lediga. Eller ja, jag är ledig hela den här veckan, Björn ska ju faktiskt jobba måndag till onsdag.
 
 
 
Man tager vad man haver när man är prinsen på ärten...