Hästtandläkare och takfönster

Visst är det härligt att det börjar gå mot hösten och bli lite svalare ute! Det här med 30 graders värme är inget för mig. Ok om man kan ligga på en strand någonstans, men vill man få något gjort är det klippt värdelöst. Dessutom börjar det minska avsevärt på antalet insekter som förpestar hästarnas tillvaro.
Det har inte hänt några revolutionerande grejor sedan sist, men lite småsaker har betats av. Malte har blivit av med en vargtand som jag upptäckte att han hade. Den var ganska så stor så kändes lika bra att ta bort den och inte riskera att han får obehag av den. Veterinären var ute i fredags och drog bort den, och fixade till lite vassa kanter han hade i övrigt.
 
Jag har även lämnat in hans sadel för att byta till ett bredare koppjärn så sadeln ligger lite bättre, då den är lite för smal för honom i nuläget. På grund av detta har jag tagit det ganska lugnt på inridningsfronten, men han springer fint i lina med sadel på, vi har hängt på honom i skritt och jag har suttit några gånger inne i stallet. Så nu väntar jag bara på att sadeln ska bli klar innan vi kan gå vidare.
 
Vi har äntligen lyckats installera styningen till takfönstret också. Vi skulle egentligen gjort det tidigare i somras, men insåg då att beskrivningen vi fått inte alls visade hur den skulle installeras. Sen tog det ett tag att få rätt information, då tillverkarna av takfönstret tyckte att beskrivningen var fullt tillräcklig. Kanske om man vet hur sådana där saker fungerar från början, men inte för oss två noviser. Dessutom insåg vi, när vi väl fått reda på hur vi skulle göra, att vi var tvugna att montera ned en del av grejorna för att få på det. Då kan man tycka att det borde stått i instruktionen för installationen av takfönstret, och inte i en separat instruktion som vi inte ens fick med utan var tvugna att specifikt fråga efter...
 
Men nu går det att öppna i alla fall! Sen är det bara plåtslagaren kvar som ska komma och sätta plåt på gavlarna så är det helt färdigt.
Dessutom har vi äntligen fått vatten i stallet. De insåg ju när de grävde och kopplade in vattnet att vårt vattenfilter på något sätt gjorde att pumpen trodde det var tryck i ledningarna fast det inte var det. Vilket innebar att den enda gången vattnet fungerade var när vattnet stod på inne i huset så att pumpen gick igång. Inte en lösning som håller i längden... Så alternativen var att gräva in vattnet till huset istället (dvs gräva upp halva trädgården och hela plattläggningen på framsidan) eller fixa någon lösning från tillverkarna av filtret så det gick att koppla om på något sätt. Ganska dyra lösningar båda två... Men först tog vi ett vattenprov för att se hur mycket nytta filtret faktiskt gjorde. Ingenting visade det sig, vattnet var fullt tjänligt även utan det. Vilket innebar att rörmokaren bara behövde komma ut och plocka bort filtret så var det klart! Skönt med lite flyt för en gångs skull. 

Hemester

Sista dagen på semestern och vi blev äntligen klara med ommålningen av ladan. Eller, den lilla dörren är fortfarande kvar, men då måste vi till byggnadsvårdsbutiken i Norrköping och köpa linoljefärg först. Men i övrigt i alla fall! Björn har lyckats att borsta och måla högst upp på gaveln genom att stå på stege, medan jag har hållt mig närmare backen. Jag har även tjärat och byggt på de stora dörrarna längst ned, då det blev en glipa efter att vi tog bort bjälkarna för att kunna gjuta golvet inne i ladan. Gjorde även en egenkomponerad stängningsmekanism så att dörren går att öppna och stänga från båda håll. Jag har insett att jag tar den vägen till och från stallet titt som tätt och då blir det lite smidigare än att ha en stolpe som står lutad mot dörren för att hålla igen den...
 
 
 
Eftersom pengarna inte riktigt räcker till att gjuta en gödselplatta i år kommer vi lösa det genom att använda grannens platta. Vi fick hans gamla släpkärra som bara stod och skräpade, la nytt golv och satte upp väggar, så kan vi lägga gödslet på den och sen tömma uppe hos honom lite då och då. Det blir lite bökigare så klart, men vi får klara det ett tag i alla fall. Tur man har snälla grannar. Han blir i och för sig nöjd som får hästskit 😆
 
Den är byggd enbart på gammalt "skräp" vi hade liggandes här hemma. Vilket gör Björn nöjd, för då kan han säga: jag sa ju att de var bra att ha! om grejerna han släpade med hem från jobbet för några år sedan...
 
Vi beställde måttanpassade fönstergaller till fönstren i sadelkammaren av en lokal smed i början av sommaren. Nu var de äntligen klara och han var ute och satte upp dem förra veckan. Är så himla nöjd! Ville att de skulle vara inbrottssäkra, men utan att det skulle bli fängelsekänsla och gärna att man fortfarande såg spröjsen på fönstren. Tycker att det blev exakt så också! 
 
 
Precis som förra semestern så blev den här också en hemester. Men skillnaden att vi inte riktigt jobbat morgon till kväll varje dag, ibland har det faktiskt blivit någon timme eller två i hammocken. Den enda utflykten vi gjort är att vi åkte upp till Bollnäs och hälsade på syrran med familj en helg. Och passade på att plocka hjortron såklart.