Skridskor, snögubbar och kloklippning

Vi har faktiskt hunnit med lite här hemma också efter att vi kom hem från Norrland.
Jag och Leyton hängde hemma i torsdags och det märktes tydligt att han saknat oss, han var betydligt mer klängig än vanligt. Han har ju varit med Aase och Leif ett par nätter nere i stugan tidigare, men vi har inte varit borta från varandra så här länge tidigare.
 
Jobba med vovve i knäet - inte alltid det lättaste.
 
Johan hörde av sig i helgen och frågade om vi ville följa med en tur ut på Roxen. Jag har aldrig testat långfärdsskridskor tidigare, men det gick faktiskt över förväntan. Ramlade en gång, men det var för att jag fastnade i vass som frusit fast i isen. Isen var inte direkt så tjock, men vi klarade oss från att drutta i. Och hade vi gjort det så hade vi haft vatten upp till midjan, djupare än så är det inte. Enligt Johan i alla fall ;)
 
 
Väl tillbaks igen så bjöd Åsa på lunch, lyxigt värre. Barnen gick ut för att göra snögubbar, vi andra fick gå ut efter ett tag och hjälpa till, för att undvika att Leyton snodde alla deras snöbollar.
 
Måste bara avsluta med att visa en film på hur det ser ut när vi klipper klorna här hemma nu. Från att springa och gömma sig till det här, är skapligt stolt över min lilla vovve :)
 
 

Kiruna - varning för bildbomb!

Nu är vi hemma igen efter några dagar uppe i Kiruna. Vi tog nattåget upp förra lördagen, var framme runt 9 på söndag morgon och åkte hem igen i onsdags. Eftersom vi inte fick komma in i huset vi hyrt förrän på eftermiddagen på söndagen så började vi med att hämta ut bilarna och åka ut till ishotellet i Jukkasjärvi. Till att börja med så var vi faktiskt inte så imponerade, det såg ganska litet ut från utsidan. Men sen när vi kom in - snacka om häftigt! Det är helt otroligt vad man kan göra med is och lite fantasi. Tror inte att jag skulle vilja sova där dock, men det var kul att se det.
 
Glada tjejer som äntligen fick se lite ordentligt med snö.
 
 
Björn lär Maddie dumheter.
 
Barnens favoritrum, undrar varför ;)
 
En kristallkrona i is.
 
Tänk er att spendera en natt här...
 
Isbaren. Såklart fick man glas gjorda av is att dricka ur.
 
På kvällen åkte vi några mil utanför Kiruna för att försöka hitta norrsken. Och det lyckades vi med! Tyvärr kom vi precis dagarna efter att de haft en period med riktigt fina norrsken, men vi fick se ett jättefint grönt som dansade i alla fall - så himla häftigt!
 
 
 
 
Tjejerna hade tränat på att göra snöänglar hemma i sanden i Australien, nu fick de äntligen göra några på riktigt!
 
Tävling om vem som kunde hoppa längst.
 
 
Det var bara en av oss som inte gick all-in med huvudet först  ;)
 
Leta djurspår i snön
 
Dagen efter åkte jag, Björn, Kristina och Åke upp till Abisko där vi hade bokat en snöskotertur på fjället. Vi hade hoppats på att få se solnedgången genom Lapporten, men tyvärr började det snöa lagom när vi närmade oss Abisko. På skoterturen fick vi åka en bit efter Kungsleden, vilket var lite kul för de andra som vandrat där tidigare. Det hade ju dock varit ännu roligare om vädret varit klart så man sett fjällvärlden lite mer.
 
Man kan skymta Lapporten där borta om man tittar ordentligt ;)
 
Sista heldagen hade vi fullbokat hela dagen. På förmiddagen testade vi på att köra hundspann. Vi fick åka två och två och då Åke inte var så sugen på att köra själv och jag mer än gärna körde själv så parade vi ihop oss, medan Björn och Kristina körde halva vägen var på sin släde.
 
 
Det är jag som står i den blå overallen. Våra bakre hundar var ganska bra på att trassla ihop sig så fort vi stod stilla. De var så ivriga på att komma iväg så de hoppade över varandra mest hela tiden. Stackars Åke fick gå fram och lyfta tillbaks dem, jag var tvungen att stå på bromsen så tungt jag kunde för att de inte skulle dra iväg. Tror vi fick de snabbaste hundarna av alla, det var lite kul :)
 
Busvovvar
 
Det var en riktigt rolig upplevelse att testa på - rekommenderas starkt!
 
Direkt när vi kommit hem var det dags för mig och Björn att dra iväg på nästa grej - en guidad tur ner i gruvan. Också riktigt spännande och intressant att höra om hur de flyttar delar av staden eftersom gruvan orsakat deformationer i marken som i sikt kommer att förstöra centrumkärnan. Snacka om att staden är beroende av gruvan.
 
Utsikten över Kiruna från berget.
 
Sist men inte minst så hade vi bokat in en till skotertur, den här gången på kvällen för att förhoppningsvis få se lite norrsken igen. Vi hade en sådan himla tur att det bara var jag och Björn som var bokade på den turen, så vi var ute 3h ensamma med guiden. Vi fick faktiskt se ett litet norrsken, men det roligaste var ändå att få köra loss ute på Torneälven och sjöarna däromkring :)
 
 
 
Det var det! En tur upp dit rekommenderas verkligen, vi hade jättekul :)

God jul och gott nytt år!

Kan man säga god fortsättning trots att det är början på januari? Jag chansar på det, god fortsättning på er!
Vi hade ett jättemysigt julfirande hemma hos oss, vi var fullt hus med 15 personer totalt. Förutom Björns familj så var även Juan, Sophia och deras två barn med, och så fingästerna, Johns familj från Australien som landade i Linköping på söndagskvällen. De fick en liten tråkig start på resan när de missade sista anslutningsflyget Amsterdam-Linköping, så de fick sitta på Schiphol i i fem timmar extra. Surt när man bara har 1,5 timme kvar egentligen... Av förklarliga skäl så var de lite slitna, men höll igång förvånansvärt bra ändå om man jämför med hur pigga vi var samma dag förra året. För de två flickorna så var det första gången de såg snö så de hade väldigt svårt att hålla sig inne ;) Det var spark, pulka och stjärtlapp för fulla muggar. Plus lite ponnyridning i stallet såklart. Vi hade hoppats på att det skulle vara tillräckligt mycket snö så att man hade kunnat tolka, men tyvärr så töade det ju dagarna innan. Men det var perfekt sparkföre i alla fall!
 
 
 
På juldagen började jag med att motionera hästen och hunden. Björn följde med för att få lite frisk luft och passade på att fota samtidigt. Jag vet inte om jag skrivit det förut, men Spirith tycker att livet är ganska jättekul för tillfället. Det går inte en ridtur nu för tiden (om jag inte bara skrittar och travar) som inte innehåller ett par luftsprång. Och att vara ute på fält är ju ännu mer lattjolajbans, som synes nedan...
 
Efter det åkte vi in till Tannefors där John hade tänt grillen, vilket kändes lång väg :) Fick fina julklappar, åt god mat och spelade svenska TP med australiensarna. Vi var dock snälla och hoppade över de frågor som var lite väl svåra för en icke-svensk.
 
De två nästföljande dagarna gjorde vi däremot inte många knop. Stallet och en långpromenad på 2,5h, sedan var det soffläge resten av dagarna. Det var faktiskt ganska välbehövligt :)
 
Sedan var det dags att åka hem till mamma och pappa för att fira nyår. Brorsan var där med sina tre grabbar också så det var livat värre. Men massor av god mat och trevligt umgänge. Lyckades få till en date med Erika också vilket var jättekul, har inte träffat henne på flera år. Det som bara skulle varit en hundpromenad utvecklades till att vi stannade kvar i Stevik hela dagen. Hon har en weimaranerhane som är några månader äldre än Leyton och herrejisses vad bra de lekte ihop. Det tog en sekund från att de hälsade till att de var ute på åkern och jagade varandra hej vilt :)
 
Nu är jag partisk, men det är ganska fint hemma. Saknar att ha det här på gångavstånd hemifrån
 
 
För oss tvåbenta så var det lite väl kallt att bada i sjön, men jag passade på att ta ett bad i bubbelbadkaret hemma. Det var någon som blev lite väl avundsjuk...