Minisemester i Lidköping, födelsedagsfirande och bygge

För att inte all tid på semestern ska gå åt till att bygga på sadelkammaren måste vi åka hemifrån, annars går det inte att låta bli. Så vi spenderade några härliga dagar hemma för ett par veckor sedan. Vandrade runt ute på Kållandsö, sol och bad och träffa familj, en riktigt härlig helg. Björn fick även följa med pappa till jobbet och shoppa lite, så han var nöjd ;)
 
Badar i Vänern.
 
 
Juli innebär också att man blir ett år äldre. Förmiddagen spenderades med att sätta gips i sadelkammaren, men sen hade vi bestämt träff med Björns föräldrar, vandrade runt Ågelsjön, badade, och stannade i Norsholm på vägen hem för att äta middag och öppna presenter. En riktigt trevlig eftermiddag och kväll :)
Fick även en present av mamma och pappa när jag var hemma - en skruvdragare modell mindre - den har redan använts rätt flitigt kan jag säga.
 
Den obligatoriska Leyton-badar-bilden. Inte så svår att få till iom att han hänger i vattnet mest hela tiden när han får chansen.
 
Det är nog de enda lediga dagarna vi haft, resten har spenderats i ladan. Vi har hunnit med att gipsa klart väggarna, vilket tog sin tid då vi kör på tre lager för brandskydd. Golvet på logen är lagt, innertaket är målat och nu sätter vi panel samt målar de gamla takbjälkarna som ska upp igen när de är klara. Sen är det "bara" lite lister, smygar och foder som ska inhandlas, målas och sättas upp innan man kan börja med själva inredningen :)
 
Klart för isolering på logen.
 
Nya golvet lagt.
 
Gipset äntligen uppe!
 
 
Panelen på g! Nu måste bjälkarna bli klara innan resten kan upp.
 
Vi fick såga av bjälkarna lite för att de inte skulle ta för mycket takhöjd.
 
Skrapade och redo för lasering.
 
Japp, det är vad som hänt här för tillfället!

Projekt sadelkammare är igång

Torsdag idag, vilket innebär att jag snart haft semester i två veckor?! Tur vi har planerat in lite resor så vi får något ledigt i sommar.
Förra veckan målade jag som sagt dörrar medan Björn fortarande jobbade. Passade även på att putsa fönster, städa och lite andra måsten. Inte det roligaste att göra på semestern, men skönt att ha det gjort.
Den här veckan har vi reglat upp innerväggar och innertak i den gamla djurdelen i ladan, vilket kommer bli sadelkammaren. Igår fick vi även hjälp av Björns föräldrar att sätta takgips, varför hyra en gipshiss när man kan vara fyra pers som håller upp en skiva liksom? ;)
 
Regling pågår.
 
Vi var tvugna att sätta i isoleringen i ytterväggen innan gipsskivorna kom upp. De andra väggarna kommer vi åt utifrån istället, så det tar vi senare. Tror isoleringen är det som varit allra lättast hittills. Vi använder cellulosaisolering så man slipper allt kli och annat som kommer med vanlig isolering. Sedan var det bara att använda en fogsvans för att dela skivorna, hur smidigt som helst.
 
Takgipset uppe! Nu börjar man även få en känsla över hur stor sadelkammaren kommer bli. Jämfört med den som är i stallet Spirith står i nu blir den större i yta. Dock är det lägre takhöjd, så hyllförvaring långt upp försvinner.
 
 

Semester! Vilket bara innebär en annan typ av jobb

Jag gjorde min sista arbetsdag i fredags så nu väntar fem veckors semester, skönt! Det första som ska prickas av på agendan över saker som behöver göras är att måla alla fönster och dörrar till stallet. Eftersom de är ganska stora så krävs mycket plats. Och vart har vi mycket plats? Jo i ladan såklart.Och för att kunna vara där och jobba behövde vi först riva taket upp till loftet, så det gjorde vi igår. Det ska ju bli ett tak där sen igen, men dels behöver vi regla upp det bättre om vi ska kunna ha höförvaring där uppe, dessutom var det på inget sätt heltäckande. Det var lite golvplankor utlagda som slutade lite här och där och sen några brädlappar ovanpå.
 
Steg 1: Björn fick flytta på alla sina grejor han lagt där uppe. Vet inte för vilken gång i ordningen han fått flytta runt på allt. Han har en liten hamstergen, så det är många "kan-vara-bra-att-ha-grejor".
 
Här ser man hur heltäckande golvet var. Det har inte varit så stora hål som det är på bilden, utan dessa har täckts av små brädlappar.
 
Loftet ser ut att ha varit himmelriket för getingar dessutom. Det var tätt av gamla getingbon där uppe.
 
Klara!
 
Det blev lite luftigare ;)
 
En påminnelse om hur det såg ut när vi började:
 
Det har varit riktigt skönt att vara inne i ladan och jobba när det varit så varmt som det varit i helgen. Jag, Leyton och Spirith var ute och red på morgonen igår. Tog lite sovmorgon så var inte i stallet förrän vid 7, vilket var alldeles för sent. Spirith (och matte) blev genomsvettiga och Leyton letade diken för fullt. Fortsätter sommaren så här kommer det inte bli något med att ställa om dygnet, då kommer klockan att ringa vid 05.15 som vanligt. 
 
Tur man har sin lilla pool att svalka sig i här hemma.
 
Hönsen hittade ett nytt favoritställe att sandbada i, i nederkanten av skogen. Perfekt sandgjord för ovanlighetens skull, annars är det mest lera.