Sjuka djur

Alltså, den senaste veckan har varit helt bisarr med sjuka och skadade djur åt höger och vänster. Det började i tisdags med att Spirith var varm i ena benet och lite halt när jag tog in honom från hagen. Hittade inte något stor svullnad, men tyckte att han var lite tjock långt upp, så han fick boxvila dagen efter för säkerhets skull. Pratade med veterinären som tyckte att jag kunde avvakta några dagar och låta honom gå i hagen om svullnaden inte satt vid senan. Dagen efter hade svullnaden försvunnit helt och hållet, men han var fortfarande varm och lite halt. Tänkte att det kanske kunde vara en sträckning eller eventuellt en hovböld, men jag kände ingen värme eller puls nere i hoven vilket man brukar göra då.
När vi kom hem från stallet så skulle vi ta en cykeltur för att motionera hunden. Vi hade inte ens hunnit en kilometer när han tjöt till och började halta. Kollade genom tassar och trampdynor men hittade inget, så vi fick vända hem direkt. Han var dock inte så påverkad och förstod inte alls varför han skulle ta det lugnt... På natten vaknade vi av att han låg och slickade sig och då upptäckte vi ett litet sår uppe på hasen. Morgonen efter hade vi en hund som hoppade på tre ben, så då var det bara att åka raka vägen in till djursjukhuset. Och där han blev kvar hela dagen. De hade så många akutfall så han blev hela tiden nedprioriterad. Klockan åtta på kvällen fick vi äntligen hämta hem honom, helt groggy av sederingen. Han hade fått ett tre centimeter djupt sticksår som gick nedåt, så det hade bildats en sårficka som blivit inflammerad. Skönt att det inte var värre i alla fall, först var de lite inne på om det kunde vara korsbandet. Så nu går han på smärtstillande och ska ta det lugnt en vecka. Ni kan ju tänka er vad han tycker om det... Men han har faktiskt lite ont fortfarande, man märker att han börjar halta lite när det smärtstillande går ur kroppen.
 
Spirith började i alla fall få värme och puls i hoven i lördags, och började bli mer öm i hoven, så då började det låta mer och mer som en hovböld. Hovslagaren var ute och plockade av skon och klämde på hoven i måndags, och jäklarns vad han reagerade. Kenta stack hål på ett ställe där det kom ut lite var, men han var osäker på om det var tillräckligt eftersom han tyckte att hoven var lite mjuk även på andra ställen. Fick lägga ett våtvarmt omslag för att se om det kunde hjälpa till, vilket det tyvärr inte har gjort, han är fortfarande halt. Så det får bli ett nytt besök senare idag.
 
Dessutom mår ena katten inte så jättebra sedan i söndags. Lite hängig och dålig aptit. Hon visar fortfarande lite intresse för mat och dricker vatten, så vi avvaktar lite till innan vi gör något. Förhoppningsvis har hon bara ätit något dumt och blivit magsjuk. Och sist men inte minst: tuppen Anders mår inte heller bra. Han är satt i isolering sedan igår. Björn gissar att han skadat kammen och fått en inflammation i den då den är svullen och lite svart på ett ställe. Hoppas på det så det inte är något smittsamt. Vi får se hur det utveckar sig...
Kul med djur va?