Bollnäs

Vi åkte upp till Bollnäs och hälsade på Kristin och Fredrik i deras nya hus i helgen. Jättefint hus, stort som tusan och mysig trädgård runtomkring. Björn blev lagom avis på deras perfekta förhållanden för att kunna driva upp plantor inomhus (uterum med golvvärme och söderläge). Vi lämnade Linköping med knappa decimetern snö och kom upp till halvmetern. Snacka om härligt! Den som var gladast av oss alla var vovven. Han fullkomligt älskar ju snö, att kunna kasta sig hejdlöst i en snödriva är livet :)
 
 
Planen för helgen var att åka skidor i Harsa en dag. Vi var ju där för ett par år sedan och fastande väldigt mycket för stället. Nu var det perfekt då de hade några spår där man fick ha med hund. Dessutom kunde man hyra skidor vilket vi behövde då Kristin och Fredrik inte hade egna.
Eftersom snön lyst med sin frånvaro här hemma så har vi inte kunnat åka så mycket med Leyton innan. Vi har haft en liten isplätt på ett par hundra meter så vi har testat med miniskidorna ett par gånger. Sedan kom det lite snö så jag hann att åka en gång med riktiga skidor en gång ett par dagar innan vi åkte upp. Han kopplade ju otroligt fort att han skulle dra och man märkte att han tyckte att det var jättekul. Jag hann också att träna in kommando för att gå framåt och att stanna, vilket kan vara ganska bra när man ska åka skidor bland folk. Det hjälper ju otroligt mycket att han är så van vid att jag styr honom uppe från hästen.
 
Vi plockade upp Kristin och Fredrik från jobbet vid lunch på fredagen och åkte upp till Harsa. Väl där bestämde vi oss för ett spår på 7 km, lite lagom för Leyton och för de som inte åkt skidor på 20 år ;)
Alla spår börjar på samma ställe, sedan vek man av efter några hundra meter för att komma in på "vår" runda. Så det var lite fler skidåkare just i början, men de flesta fortsatte på de andra rundorna. Som tur var så fanns det tre spår och ingen använde det yttersta så det var bara att ta sig dit fortast möjligt och sedan hålla sig i, för hej vad det gick! Första kilometern avklarade vi väl på några få minuter. Efter det gick det nedför, då kan jag säga att ena skidan var utanför spåret och bromsade större delen av tiden. Lite läskigt när man inte åkt spåret tidigare och inte vet vad som döljer sig efter nästa krök, så man vågar inte stå på för mycket (det går alltså betydligt fortare med hund än när man åker själv i nerförsbacke ;)) Men på flacken och i uppförsbackarna så var det helt underbart att ha draghjälp. Han fullkomligt älskade det och skötte sig helt perfekt. Stannade inte och nosade utan höll ett jämnt tempo hela vägen. Vilket innebar att jag och Björn kunde hålla ungefär samma tempo, fick stanna och vänta in honom ett par gånger bara.
 
Vi fick många hejarop och folk som undrade vart man skaffade sig en sådan där när vi swishade förbi i spåret. Och vi lyckades inte fälla krokben på en enda person, trots att vi fick sicksacka mellan ibland (att springa bakom någon var inget alternativ enligt Leyton, det gick alldeles för långsamt).
 
 
 
 
Vi hade som sagt bestämt att vi skulle åka skidor en dag, men alla tyckte att det var så härligt att vi bestämde oss för att åka upp även på lördagen, om det inte snöade för mycket. Kan säga att smhi-appen var välbesökt på kvällen och morgonen dagen efter ;) Men vi hade tur och det skulle inte börja förrän senare på dagen så vi lastade in oss i bilen och åkte dit igen :) Kristin och Fredrik körde samma runda igen, medan jag, Leyton och Björn tog en extrasväng, så vi landade på ca  9 km totalt.
Vi passade in vädret perfekt, lagom till att vi var klara och satt inne och åt lunchbuffé så satte det igång ordentligt :) Kristin och Fredrik fick blodad tand så nu skulle de köpa egna längdskidor. Hoppas verkligen de gör det, de har ju fantastiska förutsättningar precis utanför dörren.
 
Så mycket mer hann vi inte med på våra dagar där uppe. Vi fick i alla fall en massa god mat och jättetrevligt umgänge. Det är lite synd att det är så långt bort, man åker inte gärna dit bara en fredag-söndag eftersom halva dagen spenderas i bilen. Särskilt när vi åkte hem på söndagen, snöfall, blåst och de varnade för att man inte skulle ge sig ut om man inte var tvungen. I vanliga fall tar det 2h från Bollnäs till Uppsala, för oss tog det 3h. Söder om Uppsala var väglaget bättre så då gick det lite bättre. Totalt tog det 6,5 h med en kort lunchpaus på vägen, så ungefär 1,5 timme längre tid än vanligt.
 
Men nu är vi hemma och tillbaka till vardagen. Jag har undervisning hela veckan, Spirith har tappat en sko så jag har inte kunnat rida. Ungefär som vanligt alltså ;) Hovslagaren kommer ut idag så nu hoppas jag att vi kan ut och pulsa i snön lite innan den regnar bort.