Stallbygge

Måndag morgon och ryggen är tacksam över att det är en jobbdag istället för slita hemma-dag.
Vi har börjat med projekt bygga stall lite smått. Vi har inte skickat in ansökan om bygglov än, men sadelkammaren ska vara i den befintliga ladan så där kan vi börja ändå. Förhoppningen var att vi bara skulle kunna jämna till golvet och bygga på innerväggar och innertak, men när vi började riva förra helgen insåg vi att det krävs betydligt mer jobb än så. Den delen som ska bli sadelkammare är timrad, men det var täckt med panel på väggarna inne i de gamla djurspiltorna. Under panelen visade det sig att timret var väldigt dåligt, så det är lika bra att ta bort och bygga en ny vägg istället. Och på golvet såg det ut som att de hade gjutit på en extra platta på den undre plattan, vilken vi trodde skulle gå att ta bort. Tyvärr visade det sig bara vara de första 30 centimetrarna, sedan försvann den undre plattan. Så det blir till att knacka bort hela golvet och gjuta nytt istället. Timret som sitter på väggarna som fortfarande kommer vara ytterväggar är dock fräscht som tur är, så de väggarna kommer vi förhoppningsvis att kunna ha kvar.
 
När vi precis satt igång förra helgen och fortfarande tror att det bara är att knacka bort en del av plattan.

Det gamla foderbordet är på väg bort. Det var gjutet precis mot väggen så bakom det såg timret inte så roligt ut:
 
Den ruttna stolpen ni ser i mitten är dessutom bärande och går upp till nock. Tror dock inte den gör sitt jobb jättebra för tillfället... Så den här väggen ska bort och ersättas med en ny. Vi vågar inte ge oss på det helt själva då det är bärande så måste ta ut hjälp framöver. Men först ska golvet bort så det går att gjuta ny platta.
 
Och det här är resultatet av gårdagens jobb. Allt golv som var i de gamla djurspiltorna är borta. Ett 15 cm tjockt lager av betongingjutna tegelstenar ovanpå ett lika tjockt lager av sten ligger nu i högar utanför ladan istället. Nu är det bara övriga golvet som ska bort, men kroppen får vila upp sig lite innan dess.
 
 
Kan ju visa de preliminära ritningarna också. Det kan hända att det blir lite småändringar, men på ett ungefär kommer det bli så här: