Vi har en platta!

Det roligaste med att ha åkt till jobbet de senaste veckorna har varit att få komma hem igen och se vad som hänt med grunden ;) Det är ju två grannar (Fredrik och Mattias) som vi anlitat, så de har nära och bra hit. Första veckan gjorde de klart allt markarbete och la rör för dränering, avlopp mm. Sen åkte Fredrik iväg på spasemester förra veckan, så då stod det stilla. Men den här veckan har det hänt saker igen. I måndags satte de upp kantelementen och la isolering och armering, som blev godkänt av kontrollansvarige igår. Så idag var det dags för gjutning! Första gången för vår del så det var spännande. Tur man har kunnigt folk som ansvarar för det hela, vi hade aldrig klarat av det själva.
 
Förra veckan: allt markarbete är färdigt.
 
Igår. Allt klart inför gjutning.
 
Och lite bilder från idag. Jag har fått lära mig att det finns två olika typer av betong, en som är vibreringsfri och så den "vanliga". Vi körde på den vanliga då det tydligen är betydligt svårare att göra fall med den vibreringsfria och vi har 5 cm fall till en golvbrunn i ena hörnet. Vilket innebar att jag fick ansvara för betongvibratorn. Kanske inte helt optimalt med diskbråck, men det var det snällaste jobbet för ryggen i alla fall. Och lite roligt var det också :D
 
De andra hade det betydligt tyngre med att skyffla/fösa betong.
 
Är man arbetsledare så är man... :D
 
Här river de ytan så det inte blir så halt för hästarna.
 
Klart!
 
Nu är det "bara" golvet kvar inne i ladan som ska gjutas också. Men Björn har lite jobb att göra innan, vi måste ta bort 5 cm singel så inte nivåskillnaden blir så stor mellan stall och sadelkammare och verkstad. Det är först när det golvet är klart som det går att mura upp väggarna. Det vore skönt att få det gjort innan vintern, men vi får väl se vad som hinns med.

Nu händer det grejer!

Först och främst: Spirith är äntligen friskförklarad!!! Vid förra veckans provtagning var bukpunktatet normalt, men blodproverna visade fortfarande förhöjda värden så det blev antibiotikabehandling en vecka till. Dock blev jag tvungen att avsluta penicillinet i förtid eftersom han började reagera på det, vilket de kan göra om man får in penicillinet i blodet. Det blev betydligt svårare att inte träffa ett blodkärl efter ett par veckors behandling. Inte så konstigt, efter att ha blivit stucken i halsen två gånger varje dag (ibland fler om jag träffade blod) var han lite svullen och troligtvis hade han fått en ökad bildning av blodkärl pga det.
Första gången blev det en väldigt mild reaktion, han blev lite spänd och slog med huvudet några gånger, men andra gången blev det värre. Kom på efter ett tag att jag skulle ta upp telefonen och filma för att kunna skicka till veterinären, så här har han lugnat ner sig lite:
 
Skickade filmen till veterinären som sa att jag skulle avsluta penicillinbehandlingen direkt. Så vi har bara kört på den andra sortens antibiotika de senaste dagarna, men det måste ha hjälpt för måndagens provtagning visade att vi var nere på mer eller mindre normala nivåer!
Nu ska han tempas dagligen för att se så febern inte går upp igen och jag får börja skritta igång honom lite försiktigt. Till en början med bara för hand, men om några dagar får jag förhoppningsvis hoppa upp i sadeln igen.
 
Det var det ena. Nu till det andra roliga: de är äntligen igång med grunden till stallet!!! De började i måndags med att göra en markavtäckning och igår gjorde de grundutsättningen och schaktade bort materialet. Idag var kontrollansvarige här på morgonen och kontrollerade schaktbotten, så nu är nästa steg att lägga grus och makadam. Eftersom vi kommer mura väggen mellan ladan och stallet så måste de dock gräva bort stenarna vid ladan först, så det blir spännande att se hur långt de kommit när vi kommer hem i eftermiddag.
På tal om sten: den här bumlingen hade de grävt upp igår:
Det syns inte på bilden, men förutom att den är någon meter hög så är den typ 2m lång också...
 
Så här såg det ut i morse: