Sa jag 7? Jag menade visst 14

Hej på er!
Sist skrev jag ju att vi hade fått hem sju nya kycklingar. Tre dagar senare så var den siffran fördubblad...Dagen efter att vi hämtat maranerna i Finspång så kom det ut skånsk blommehöna på två olika annonser. Björn hörde av sig till båda, och vips hade han hämtat hem sju till. Först åkte han till Åtvidaberg där de hade en tupp på åtta veckor samt två hönor på fyra veckor. Ett par dagar senare bar det av till Mjölby där det fanns kycklingar som var drygt en vecka gamla. Björn hade beställt fyra, då han tänkte att två av dem ändå lär vara tuppar. Men väl där så var uppfödaren ganska säker på att han bara fick hönor. Så nu har vi med andra ord sju blommehöns, varav sex är hönor. Vilket var det totala antalet vi skulle ha... Det lär finnas gott om ägg i Hagsdal om ett halvår.
Detta innebär ju dock att vi måste bli klara med hönshuset och hönsgården så de kan flytta in snart. Det går absolut ingen nöd på dem i pannrummet, men de tycker det är väldigt kul att vara ute så de får komma ut i kaninburen varje dag när vi är hemma. Än så länge är de för små för att vi ska våga låta dem gå lösa ute. Och det här med att bära fjorton höns in och ut tar sin tid...
 
De tre blommehönsen från Åtvid håller sig till vänster här, tuppen är den svart-brun-vita och hönorna är den gul/bruna och svart/vita. Tuppen (Calle) verkar vara en riktigt snäll tupp, och visst är han fin? Vi hoppas att han är ett bra tuppämne så att det blir hans flock med hönor sen.
Njuter av att få vara ute.
De fyra små blommehönorna. Det ska bli spännande att se vad de får för teckning sen.
 
Men som sagt, det innebär att vi har fått jobba på hönshuset hela långhelgen. Eller, vi och vi, Björn har fått jobba och jag har gjort det jag kunnat. Har haft jätteont i ryggen hela veckan, i onsdags var det så illa att jag inte ens kom upp ur sängen. Det har blivit lite bättre dag för dag, så idag har jag faktiskt kunnat vara lite behjälplig. Henrik (Lindas man och sjukgymnast) är ganska säker på att det är diskbråck med nervåverkan, så det är bara att ta det lugnt och vänta på att det går över.
Men lite har hunnits med i alla fall. Väggarna är isolerade och klädda med skivor och innertaket är uppe. Innerväggen som ska vara mellan redskapsboden och hönsdelen är reglad. Vi har gjort en lucka ut till hönsgården och jag håller på att tillverka en dörr som ska gå ut dit också. Alla fönster- och dörrkarmar är tillverkade och målade, så nästa steg är att skruva ihop dem och sätta in fönster och dörrar. Sedan behöver vi kalkmåla väggar och tak, samt göra en nätvägg som delar av foderförvaringen och själva delen där hönsen ska bo. Och bygga en hönsgård. Piece of cake... Inte så att vi är klara då, men det kommer åtminstone vara beboeligt. Björn har tänkt att ta ett par dagars semester i veckan och det kan behövas. Dock ska han hinna fixa släpet som måste besiktigas den här veckan också. Vi är inte sysslolösa här ute på landet...
 
Innertaket på väg upp.
 
Skivor uppe på väggar och tak.
 
 

Hoppsan!

Ni vet att jag skrev att det skulle flytta in sex nya kycklingar om en månad. Det blev visst inte riktigt så...
I lördags fick vi ett samtal från uppfödaren att det var många som ville köpa kycklingar. Eftersom hon ville att vi skulle få välja först så undrade hon om vi hade möjlighet att komma och hämta redan nu. Tja, vi hade ju inte så mycket till val, så vi fick snabbt göra om gamla pannrummet till hönshus och låna kaninbur från Moströms. Foder- och vattenautomat hade vi redan hemma, men vi fick svänga in till Granngården på vägen till Finspång för att handla strö och värmelampa.
Och vi råkade visst få med oss sju kycklingar hem istället för sex... Sex av dem bör vara maraner, men den sjunde är en araucanakorsning. Araucanan lägger turkosa ägg, medan maranen lägger chokladbruna, så det blir spännande att se hur de äggen kommer se ut sen - om det är en höna d.v.s, vilket ju är 50/50. Vi får med andra ord se hur många av dem som är kvar om ett halvår eller så. Även om uppfödaren försökte gallra bort de hon var säker på var tuppar så är det fortfarande en stor chans att flera slank med. Det kan vi inte veta med säkerhet förrän de börjar värpa - eller gala.
 
De är runt tre veckor nu och inte så gullefjuniga längre. Rätt fula för tillfället faktiskt. Vi ser fram emot när de växt till sig lite så man ser vilken färg de får. Den närmast kameran på första bilden kommer nog defintivt att bli gökfärgad i alla fall. Sedan hoppas vi att några är svart/koppar, eventuellt kan det även finnas någon blå/koppar. Pappa tupp är troligtvis gökfärgad (hon hade en svart/koppar också, men han fick inte komma till så ofta), medan hönorna fanns i alla tre färger.
 
 

Manus, höns och annat smått och gott.

Även om det går långsamt framåt här hemma så har det hänt grejor på jobbet, fick två manus accepterade på en vecka, så himla skönt! Båda skickades in första gången i höstas. Det ena (som jag varit både i Göteborg och Umeå för) har vi haft tre revisioner på, skickade in sista versionen i början av mars. Sen kom covid och tidskriften håller till i Italien så det tog tills i slutet av april innan vi fick reda på att det var accepterat. Det andra ska vi inte ens tala om, på den tidskriften verkar det knappt som att den ena personen vet vad den andra gör... Dock gick det väldigt fort efter att vi skickat in andra gången, ett dygn från att det var accepterat till att det var publicerat. Om någon är intresserad finns det arbetet att läsa här. Det andra är inte publicerat än så det får ni hålla till tåls med ;)
 
Har inte skrivit så mycket om hästen på sistone, men han har "peppar peppar" hållit sig frisk och fräsch de senaste veckorna. De har börjat få gå ut i sommarhagen några timmar varje dag, så så fort man kommer till stallet står de och väntar vid grinden. Sedan är det full rodeo ut i hagen!
 
Hönshusbygget går sakta men säkert framåt. Nu är panelen helt uppe och vi har ett golv invändigt. Brorsan, mamma och pappa var här i helgen, så då fick vi lite hjälp med hur vi skulle gå tillväga framöver, både med det och ladan. Och till den stora nyheten: vi beställde höns igår! Vi vill ju gärna ha skånsk blommehöna, men de verkar vara rätt svåra att få tag på. Björn vill även ha maranhöns eftersom de värper väldigt fina ägg. Passande nog har en kompis svägerska den rasen (vi träffade henne på hönsbytardag i Slaka för ett par år sedan). Hon hade kycklingar som är två veckor gamla nu, så om en månad flyttar 6 av dem in! Vilket innebär att vi får sätta fart!
Golvet på g! VI har satt nät under isoleringen så att inte rovdjur ska kunna ta sig upp genom golvet. Vi har även satt fast nät på insidan av väggarna runt hela huset som ska grävas ner i marken för att skydda ytterligare.
Här hade vi bara lagt ut golvskivorna så man kunde gå på reglarna. Nu är det klart, men täckt med papp så det syns inte hur det ser ut ändå.