Fest, barnvaktande och skördetider

Nu har jag äntligen återhämtat mig efter helgen, det har varit fullt upp. I fredags var jag på disputationsfest, det var en gammal MedBi-kursare som disputerade. Hon är en av de sista i min årskull, i alla fall på LiU, vilket känns lite konstigt. Det är inte många av mina gamla kursare som är kvar på universitetet nu, de flesta har hittat jobb på andra ställen. Får se när man hamnar där själv... Festen var i alla fall jättetrevlig, kul att träffa gamla kompisar man inte sett på länge :)
Jag sov över hos John och Maria, sedan hämtade Björn upp mig och vi åkte ut till Åsa och Johan. Vi hade lovat att vara barnvakt så de kunde jobba på huset. Sagt och gjort, vi hämtade upp kidsen och åkte ut till Vidingsjö där de har en hinderbana och en riktigt rolig lekplats. Ibland önskar man att man vore barn igen så man kunde klättra och hänga i rep utan att skämmas ;) Jaja, lite fick jag faktiskt göra. De har ett utegym där också så kunde i alla fall gå armgång och försöka klättra upp för en vägg (både Sonja och Sigge gjorde det bättre än mig).
Spana in de snygga kepsarna på Björn, kunde inte titta på honom utan att asgarva :D
 
Efter någon timme där så var det dags att åka hem och äta lunch och vila upp sig lite, sedan bar det ut i svampskogen :) Vi hittade ett par liter kantareller, och några andra mer eller mindre ätbara svampar.
"Ta ett kort där jag låtsas äta flugsvamp och skicka till mamma!"
 
På kvällen kom sedan sagda mamma och pappa hit på mat och spel, jättetrevligt! Vi är alldeles för osociala nu för tiden, kan inte ens komma ihåg senaste gången vi hade framme ett sällskapsspel. Skärpning!
 
På söndagen red jag en sväng med Sandra och Hamdir på morgonen, sedan ägnades resten av dagen åt trädgårdsarbete. Vi planterade om alla inneblommor och jag rensade ut allt visset i rabatterna. Björn grävde som vanligt på sparrislandet. En hästkärra med begagnad torv, all lera han grävt upp och lite gammalt förmultnat ris senare så kom han på att han hade för mycket jord "i förhållande till hur mycket sand som behövs". Så stackaren måste ta bort lite. Vem behöver gym när man är trädgårdsmästare? ;)
 
Vi har haft skördefest här hemma också och husmorsbjörn har legat i ordentligt :)
 

Senaste veckan

En vecka sedan sist, men tror inte det hänt så mycket. De har infört avgift på personalparkeringen, 550 kr/månad ska vi få pröjsa nu. Det skulle börja gälla i fredags, i början av veckan hade de fortfarande inte koll på att det faktiskt jobbar universitetsanställda och inte bara landstingsanställda på sjukhuset. Nä, vi är bara en sisådär 7-800 personer... Men till slut fick de i alla fall till det. Då kom nästa problem: nästan ingen universitetsanställd stod med på listan över vilka som får parkera, den sk vita listan. Oj! Nämen. Inte nog med att de jobbar på sjukhuset, de vill kunna parkera också?! Det har stått vakter (åtta stycken totalt) hela dagarna som har fått släppa in personer manuellt när deras kort inte fungerar. Och dessutom de stackare som sitter i telefonsupporten, de har haft att göra. Snacka om resurskrävande. Men jag är inte bitter...
 
Nu till lite roligare saker. Vi var ute och plockade svamp i lördags tillsammans med Maria, John och Nina. Hittade lite trattisar, blomkålssvamp och en massa Karl-Johan. Vi behöll våra trattisar, sedan fick John och Maria det mesta av resten. Björn kan fortfarande inte ens titta på tillagad sopp. Vi åkte hem till dem på kvällen, åt pizza och rensade svamp, det tog sin tid :) Åt kantarellerna dagen efter, utan att må dåligt. Och de andra hade överlevt Karl-Johan också.
 
Vår fångst överst, Maria och Johns nederst.
 
På ridturen häromdagen red vi förbi en hage med kvigor från Öjeby. Kom fram till att det nog var bäst att hålla oss på stubbåkern istället för på vägen. De där ungdjuren brukar vara ganska nyfikna av sig och ville inte få sällskap på resten av ridturen ;) Spirith hade nog tyckt att det varit kul med en kompis, men Hamdir hade skitit på sig. Strax efter att jag tagit den här bilden gick hon fram till kanten av åkern, där stod hon ett bra tag och funderade på om hon skulle hänga på eller inte. Som tur var bestämde hon sig för att stanna med sina KOmpisar :)
 
 
 

Häst- och svampproblem

Känslan när man tar in hästen från hagen och hela han ser ut så här: 
 
De brukar ju hålla sig till benen, men nu var det dessutom på hela halsen och magen. Trodde att säsongen var över nu, men tji fick jag. För er icke-hästmänniskor så är det styngflugeägg. De fungerar så fiffigt att de orsakar klåda så att hästen kliar sig på benet och får in larverna i munnen. Där gräver de långa gångar i tungan och går vidare in i tandköttet och orsakar inflammation, innan de går vidare ner i magsäcken där de övervintrar. Mysigt va? Det finns inget bra sätt att undvika det förutom att plocka äggen varje dag. Och det är ett pilljobb som tar tid. Men hellre det än att han ska få i sig en massa äckliga larver...blä!
 
En annan som fått i sig fel sak i magen är min stackars sambo. Han var ute och plockade svamp igår och hittade en massa Karl-Johan och ett par stycken av en annan sopp-sort. Google sa att den var ätbar, men så var det visst den lilla detaljen att den måste tillagas i över 20 minuter. Jag som är lite försiktig med saker jag inte riktigt har koll på smakade bara pyttelite, så jag klarade mig utan känningar. För Björn blev det betydligt värre, jag fick åka själv till jobbet idag och kommer så få göra imorgon också.