Klara! Typ i alla fall

Nu har vi varit igång och jobbat i drygt en vecka och det känns som rena semestern jämfört med semestern ;) Vi hann att måla klart fönstren så vi kunde sätta upp dem i söndags. Trots att det inte är någon större skillnad i färg utifrån (de var och är vita) så ser det betydligt finare ut. Gissar att det beror på att de är putsade för första gången på många år ;)
Jag har ju även fått för mig att jag ska ha egentillverkade sadelhängare efter att ha sett väldigt fina bilder på facebook, så de senaste dagarna har jag roat mig med att tillverka sådana. Jag använde gammalt spillvirke till själva hängarna och sedan plankor som blev över när Björn sågade reglar förra sommaren som själva hängarna sitter på. Har tänkt att även göra liknande plankor till tränshängarna, men i lite smalare modell.
Det som är kvar att göra där inne nu är att putsa väggen ut mot stallet, men det kommer göras samtidigt som övriga stallet, det är inget vi vågar oss på själva. Sen är det mest inredning, plus el och vatten som ska in. Och en dörr såklart. Men för tillfället är det inte så mycket mer, så vi får det lite lugnare på den fronten i alla fall.
Imorgon kommer takstolarna, och även ventilationen borde komma den här veckan även om jag inte hört något mer specifikt än. Håll tummarna att snickaren har tid att komma någon gång framöver nu så vi får upp ett tak snart också :)
 
Slutresultatet så här länge: till höger om sadelhängarna tycker Björn att jag ska ställa en fåtölj så jag kan sitta där och putsa läder. Ingen som har en gammal skinnfåtölj över? ;)
 
Lite mer närbild på sadelhängarna.
 
I hörnet där kompressorn står nu ska vattnet komma in, så där blir det en diskbänk samt varmvattenbererare. Och på väggen mellan fönstren blir det krokar för träns mm.
 
Och här kommer det att bli hyllor längs hela långsidan. I ett tidigare stall jag stod hade alla hyresgäster en hyllsektion var att förvara täcken, schabrak etc. och det saknar jag verkligen i stallet jag står i nu. Istället har vi stora träkistor uppe på skullen, men det blir så bökigt när man måste plocka upp/ned alla grejorna. Plus att det blir väldigt dammigt och att det är en ganska stor risk för att mössen ska kalasa på täckena.Så jag hoppas att det här blir betydligt bättre. Och det bästa av allt: jag inte kommer behöva dela med någon, så det blir en massa plats :D
 
 
 

Sadelkammare blandat med Hälsingetripp

Som sagt: ska det bli någon semester så måste man åka hemifrån. Sagt och gjort: förra veckan bar det av uppåt till Hälsingland för att hälsa på syrran med man utanför Bollnäs. Vi hade inga stora planer mer än att plocka hjortron och göra sylt ;) Fredrik hade passande nog jour på jobbet vilket innebar att han bara behövde vara nåbar via telefon, så på fredagen medan Kristin jobbade åkte vi andra ut för att leta hjortron. Och det hittade vi så det räckte. Lite drygt 5 kg fick vi ihop på en förmiddag, även om jag kanske inte var så behjälplig hela tiden. Det här med att stå framåtböjd och plocka bär är ingen höjdare för ryggen en längre tid. Leyton hade fullt upp med sin nya hobby: att jaga gräshoppor i högt gräs. Vet dock inte hur många gräshoppor det finns ute på en myr, men det hindrade honom inte...
 
 
 
 
Vi kom hem igen i söndags kväll så den här veckan har det varit slutspurt på sadelkammarbygge (och semestern). I början av veckan gjorde vi klart takbjälkarna och satte upp dem, det blev så himla bra om jag får säga det själv! Sedan kunde vi sätta upp den sista panelen och alla lister i tak och väggar.
När allt det var klart så var det dags att bygga fönstersmygar. Med ny innervägg och ett gäng gipsskivor bygger det in en del, så de blev drygt 20 cm djupa. Älskar djupa fönstersmygar, hoppas bara vi lyckas lösa inbrottsskydd så det går att använda dem lite också.
 
Visst blir det fint?
 
Nu är ÄNTLIGEN allt material uppe så nästa steg blir att måla fönster samt smygar och foder.
Eftersom de gamla fönstren varit målade med linoljefärg tidigare så ville vi fortsätta med det. Och det var inte det lättaste att få tag på om man ville ha någon annan kulör än vit. Till slut fick vi åka till Norrköping där det fanns en byggnadsvårdsbutik som kunde bryta till önskad kulör. Det kändes dock som en välinvesterad utflykt, de var väldigt kunniga och vi fick jättebra hjälp med färgval och hur vi ska måla, så det ska bli spännande att se resultaten sen när det är klart. Men först ska det grundmålas och innerfönstren ska kittas. Vi var tvugna att köpa nya glas till dem då det inte var många av de gamla som var hela. Varje fönster består av 6 smårutor, så det blir en del att fixa. Vi hann grundmåla det mesta idag, så imorgon blir det att kitta. Vi hoppas att vi även hinner med mellanstrykningen i helgen, sen måste man vänta några dagar så det hinner torka innan man kan göra slutstrykningen. Men den som väntar på något gott...
 
Vi har dessutom hunnit med generatorhaveri på bilen (som tur var i måndags 3 minuter från verkstaden istället för uppe i Bollnässkogarna). Tur att man har snälla kompisar som kommer och hämtar oss och släpkärran inne i stan och dessutom lånar ut ena bilen tills vi fick tillbaks vår. Jag har dessutom testat att hoppa Spirith för första gången på 15 månader! Åkte till terrängbanan och gjorde debuten där. Det är så mycket lättare att hoppa terränghinder än vanliga hinder när man är ringrostig, på terrängbanan är det bara att tuta och köra istället för att sitta och måtta och försöka komma bra på hindren trots att man tappat all känsla för avstånd. Och det funkade kanonbra!!! Kände inget i ryggen varken under tiden eller efteråt. Känslan att kunna göra det går inte att beskriva, så himla underbart!