Sammanfattning av dagens dressyrträning

Idag var det dags för Anette-träning igen. Jag kände att jag ville rida två helger i följd för att inte hinna glömma av allt mellan gångerna. Det verkar som att det var en bra strategi för så bra som han gick idag har han aldrig gått förut. Passen har sett ungefär likadana ut då det är väldigt grundläggande övningar vi jobbar med. Jag får börja med att i lättridning böja honom i båda varven, där jag rundar honom för innerskänkeln mot yttertygeln. I det arbetet använder jag inte innertygeln någonting. Här ligger inte fokus på att han ska gå framåt utan mer att han ska förstå själva böjningen.
 
När han sedan tar det jobbet bra får jag börja driva på honom med ytterskänkeln så han kommer igång med bakbenen ordentligt. Det är i det läget han blir lite tjafsig, han är lite bekväm av sig så när han ska få snurr på bakkärran försöker han komma undan. Viktigt är då att jag inte håller emot utan leder åt sidorna och driver på med ytter. Jag har mesat lite när vi kommer dit, även för mig är det lättare att sitta ner och jobba i ett långsamt och behagligt travtempo än när han kommer igång ordentligt ;) När vi kommit till det här jobbet kan jag sätta mig ner och börja att leda inåt med innertygeln samtidigt som jag stabiliserar upp med innerskänkeln för att han inte ska falla inåt. Han vill gärna gå emot innerskänkeln så det gäller att passa honom, det kan vara bra att ta hjälp av spöt och peta vid skänkeln ibland. Jag har även fått börja flytta honom undan för innerskänkeln på volt för att han ska ta den ordentligt.
 
I galoppen är det sedan fokus på att jag ska få honom gå framåt för ytterskänkeln, runda för inner och leda för att forma honom. Som sagt, det är ett väldigt grundläggande jobb som man egentligen ska kunna göra själv, men vad mycket bättre det går när man har någon som står och skäller på en. Jag måste vara mycket mer noggrann med att han ska ta mina hjälper precis när jag ger dem och inte två sekunder senare, samt att han verkligen går framåt då. Idag fick jag göra ett par ponnysparkar och då blev det genast mycket bättre.
 
Sen måste jag själv skärpa mig med min sits. Jag ser ut som en boxare bakifrån...spänner mig, vinklar ut armbågarna och släpper fram axlarna. Då blir jag självklart betydligt mer instabil i händerna vilket gör att han inte heller kan slappna av ordentligt. Så hemläxa till mig: räta på mig, slappna av och sitt på arslet!
 
Eftersom jag för det mesta åker själv på träningarna så hade jag inte med någon som kunde fota idag. Bjuder på ett par gamla bilder istället. Folk brukar bli förvånade när de får reda på att han bara är fyra när de ser hur han beter sig. Jag lastar ut honom själv, ställer honom med grimskaftet över halsen och plockar av skydd m.m. och han bara står där, helt cool. Duktig häst :)
 
 
Helt ensam var jag inte på träningen, lurvas fick följa med och sitta i transporten när jag red. När vi sen kom tillbaks till stallet var hon väldigt tydlig med vad hon ville göra...och hon som inte ens tycker om att åka bil.
 
 
 

Skynda att fynda

Idag när jag hämtade upp hunden blev jag tipsad av linghemarna aka Sashas extramatte och husse att Sharpman hade rea på upp till 70%. Då vi inte hade något bättre för oss så tog vi en sväng dit. Jag räknade inte med att det skulle finnas så mycket kvar, men det gjorde det faktiskt. En didricksonjacka (450 kr istället för 1500 kr) och lite hundgrejor fick följa med hem. 
 
 

Helg! Eller nästan i alla fall...

Visst känns det som att hösten bara har flugit förbi? Ok, det är en månad kvar, men ändå. Vid det här laget brukar jag redan ha tröttnat på mörkret och regnet och börjat längta till sommaren igen, men så är inte fallet i år. Snart börjar dock årets tråkigaste månad så jag ska inte säga för mycket. Men för en gång skull är november fylld med massor av roliga saker: födelsedagsfest, finbesök av systeryster, Stockholmsresa och disputationsfest. Det här med lugna helger får vi ta i december istället.
 
Igår möttes jag, Sara och Susanne upp för lite after work på The Horse and Hound. Det var lika trevligt som vanligt. Jag måste erkänna att jag saknar att hänga med dem i stallet som vi gjorde innan jag flyttade till Karlsro. Men men, vi får försöka göra det bästa av det när vi faktiskt ses istället :) Och vi måste definitivt bli bättre på våra "taco thursdays" tjejer!

 
 
 
 
På jobbet flyter allt på i samma gamla vanliga lunk. Vi har fått ett nytt mikroskop som det var utbildning på i början av veckan. Det kan göra en hel del finurliga grejor så självklart var jag tvungen att testa det idag. Jag fick några grå hår innan jag lyckades klura ut helt hur det fungerade, men till slut så fick jag till det ok i alla fall.
 
 
 
 
Fluorescens-bild på en konstgjord hud. Vi tillverkar våra egna hudar som vi kan UV-stråla för att se skillnader mellan UVA och UVB. Tanken är att vi då kommer lite närmare sanningen vad som egentligen sker när vår hud utsätts för solens strålning jämfört med när vi bara tittar på encellslager.
 
Imorgon blir det till att gå upp tidigt för att åka till Stockholm. Jag ska möta upp Petra 05.30 utanför porten så ska vi ta sällskap till stationen. Hemma igen vid sjutiden på kvällen, så det blir en lagom lång dag...