Takläggning och lite annat

Den sista veckan har vi verkligen inte legat på latsidan. Förra lördagen ägnade vi åt att skära upp takutsprånget på ladan så vi kunde få den sista (eller de två sista, den var av någon anledning tvådelad) takstolen på plats. Vi hann även med att sätta tillbaks all panel på ladan, såga till takfotstassarna och fixa klart allting inför råspontsluckorna. Som vi hade tänkt att börja med på söndagen, men då var inte vädrets makter med oss. Snacka om stress när man tittar på vädret, inser att måndag och tisdag är de enda dagarna med bra väder. Så det fick bli att lägga tak efter jobbet helt enkelt. Nu blev det inte så illa som befarat, vi fick även onsdagen på oss att hinna klart. Vi körde på taktiken att Björn sågade till luckorna i rätt storlek och hivade upp dem på taket, så fick jag lägga dem på plats och spika. Så här i efterhand kan man väl säga att lägga tak med diskbråck inte var världens bästa idé. Jag kunde varken sitta, ligga eller stå på torsdagen utan att det kändes som att någon konstant stack in en kniv i ryggen på mig. Som tur är så verkar det ge med sig ganska snabbt den här gången, men nu får jag passa mig ordentligt. Ryggen har ju varit väldigt bra den senaste tiden (fram tills nu då), och då är det lätt att tro att man klarar mer än vad man gör...
 
Sågar till så panelen kan upp. Om ni undrar över luckan till vänster så blir det hönedkast från skullen.
 
Panelen uppe!
 
Takläggning.
 
Vi hann med att lägga halva taket redan på måndagen...
 
Men det var rätt dunkelt när de sista luckorna kom upp...
 
Nu i helgen fick Björn hjälp av Johan att lägga papp då jag insåg att jag inte ska upp dit mer. Jag tog med barnen till stallet istället så blev Spirith motionerad också, det har varit lite dåligt på den fronten det sista.
 
Färdigpappat! Älskar Johans försök att gömma sig för kameran...
 
Så här ser det ut invändigt nu. Limträbalkarnas placering kan verka lite konstig eftersom de inte är centrerade, men det är för att boxväggarna kommer gå rakt under dem och deras mittstolpar kommer gå upp till balkarna.
 
 
Så här är tanken med stolparna i boxarna. De röda ringarna är mittstolparna som kommer gå upp och hjälpa till att bära av limträbalkarna.
 
 
Igår hann vi även laga plattan som gick sönder när lecablocken levererades i våras. Det är isolerade kantelement längst ut och de är bara någon cm tjocka ytterst innan isoleringen, så de klarade inte av att en lastare åkte över dem. Men det gjorde egentligen ingenting eftersom vi insåg att vi ändå hade behövt göra en injackning för dörrarna. Så vi sågade upp och gjöt om båda dörrhålen. Får se om vi får godkänt i helgen eller inte...
 
Vi insåg också att ena dörrhålet råkat bli 10 cm för brett... Det får vi lösa med att sätta en regel på vardera sida om dörrkarmen. Billigt och bra i dessa tider med virkespriserna, 500 kr för 4m regel...
 
 
 
 
 

Nu händer det grejor!

De senaste veckorna har bygget stått helt stilla då vi väntat på hjälp att få upp takstolarna. Nu har vi i och för sig inte haft så mycket tid över ändå då jag arrangerat fälttävlan en helg och vi fick besök av Kristin och Fredrik helgen efter. Men nu äntligen blev det bestämt att vi skulle köra den här veckan, så helgen ägnades åt att sätta upp hammarband och förbereda allt. Och i tisdags kom takstolarna äntligen upp! Limträbalkarna är på plats och alla utom en takstol sitter där de ska. Takutsprånget på ladan måste skäras ut innan vi kan trockla in den sista på rätt plats, så det ska vi försöka oss på till helgen. Sen ska vi hinna lägga råspont innan brorsan kommer om ett par helger och hjälper oss att sätta in dörrar och fönster samt nockluckan för ventilation.
Jag ser fram emot att få upp råsponten så man ser hur det kommer bli invändigt, min känsla när takstolarna kom upp är att det kommer kännas väldigt luftigt och rymligt. Hoppas verkligen det stämmer då det är själva tanken ;)